Ion IVAN Ion IVAN Ion IVAN
Un nou inceput

Dupa 22 Decembrie 1989 se simtea nevoia unui nou inceput, care si in domeniul informaticii economice sa fie in concordanta cu transformarile fundamentale pe care le suferea societatea romaneasca. Framantarile care aveau loc in Catedra de Cibernetica Economica datorate in principal faptului ca foarte multa lume nu intelegea ce se intampla cu Romania dupa 22 decembrie 1989, au generat tensiuni care nu-si mai gaseau rezolvare decat numai prin masuri extreme. Faptul ca in tot ASE-ul se promovase rapid incat multi dintre asistenti ajunsesera conferentiari, in timp ce in Catedra de Cibernetica se perpetuau discutiile privitoare la incapacitatea bugetului de stat de a suporta majorari de salarii, cam 15 lectori doctori vedeau cum fostii lor studenti, acum cadre didactice in alte catedre promovau, desi si ei indeplineau cu prisosinta criteriile. Se spunea ca erau catedre unde numai scaunele nu promovasera...Dupa o interventie in forta la conducerea institutiei, toti lectorii doctori au dat concurs si au ocupat posturi de conferentiari, cu o intarzaiere impardonabila datorata managementului defectuos al conducerii catedrei. Vechile structuri inca erau puternice si doreau sa-si conserve avantajele date de decalajele de pozitii din staul de functiuni.
Pe acest fundal, in primavara anului 1990 membri colectivului de informatica a hotarat sa se desprinda de catedra de Cibernetica si a format Catedra de Informatica Economica, avandu-l sef pe dr. Ion Gh. Rosca, spre stupefactia tuturor celor care il asociau functiei de secretar al centrului universitar de partid Bucuresti - CUB. Alegerea s-a dovedit exceptionala intrucat calitatile sale manageriale au condus la obtinerea unui sir de victorii rasunatoare legate de:
- consolidarea structurala a catedrei ca numar de pozitii in statul de functiuni
- derularea intr-un ritm alert a promovarii tuturor celor care indeplineau conditii de a deveni profesor universitar
- atragerea de tineri valorosi printr-o procedura severa dar corecta pentru a deveni colegi cu noi
- construirea unui plan de invatamant inspirat din preocuparile in zona informaticii a marilor universitati ale lumii
- organizarea incepand cu anul 1993 a Conferintei Internationale de Informatica Economica
- realizarea acelei deschideri care sa permita cunoasterea de catre toti cei din catedra a ceea ce se intampla in marile universitati, prin dezvoltarea de colaborari in cadrul unor proiecte Tempus coordonate de colegi din ASE si nu numai.
In anul universitar 1990 - 1991 deja facultatea se numea FACULTATEA DE CIBERNETICA, STATISTICA SI INFORMATICA ECONOMICA, avea cele trei sectii care ii dadeau titulatura, iar durata studiilor era de 5 ani, asa cum sta frumos unei institutii de invatamant superior care se respecta.
Planul de invatamant esra structurat astfel incat, readucea in actualitate vremurile bune de altadata, in care studentii informaticieni proveneau dintre absolventii de liceu care obtinusera note bune la probele de admitere de algebra, analiza matematica si optional fizica sau economie sau geografie. Oricum, doua matematici faceau diferenta cu restul.
In anul intai se studiau discipline precum economie politica, analiza matematica, algebra liniara, drept, tehnologie, bazele programarii, sisteme de calcul, o limba straina si educatie fizica.
In anul al doilea se studiau probabilitati si statistica matematica, statistica teoretica si economica, structuri de date, programarea calculatoarelor, sisteme de operare, bazele contabilitatii, metode de calcul numeric, limba straina so educatie fizica.
In anul altreilea se studia management, finante, limbaje de asamblare, cercetari operationale in economie, baze de date, limbaje evoluate, analiza si proiectarea sistemelor informationale si filosofie.
In anul al patrulea se studiau programe aplicative, cibernetica economica, previziune economica, ingineria programarii, teleinformatica, demografie, proiectarea sistemelor informatice economice si inteligenta artificiala.
In anul al cincilea se studiau sisteme expert, elemente de logica deciziilor, metode cantitative pentru studiul pietii, sociologie, matematici financiare si actuariat si simularea proceselor economice. In semestrul al doilea era practica pentru elaborarea lucrarii de diploma.
In anul al patrulea si in anul al cincilea erau prevazute stagii de practica in productie.
Sectia de Informatica Economica din ASE a devenit un reper si multe planuri de invatamant au avut ca sursa de inspiratie ce se preda aici.
datorita faptului ca s-a hotarat ca seful de catedra sa ocupe functia un singur mandat de 4 ani, cat s-a respectat acest principiu, totul a evoluat ascendent reusindu-se ca de la etapa la etapa sa se inregistreze progrese majore legate de:
- continutul programelor de invatamant pentru a fi in concordanta cu evolutia pe plan mondial a informaticii
- dotarea laboratoarelor cu tehnica de calcul de ultima ora
- crearea de centre de excelenta in colaborare cu marile companii dezvoltatoare de software si hardware din lume
- asigurarea vizibilitatii eforturilor realizate de membri catedrei prin participari la manifestari stiintifice internationale
Datorita unei alinieri corecte la tendintele manifestate in informatica moderna, s-a procedat la includerea in programele de invatamant a disciplinelor:

  • ingineria programarii
  • multimedia
  • tehnologii web
  • inteligenta artificiala
  • programarea dispozitivelor mobile
  • programare orientata obiect
  • grafica computerizata

    Au fost implementate procedurile de asigurare a calitatii proceselor didactice de catre o echipa de cadre didactice instruite in acest scop.
    A fost deszvoltat colectivul de birotica profesionala care activeaza in colaborare cu alte facultatii, aflat in coordonarea profesorului Traian Surcel, format din prof.dr. Constantin Apostol, prof.dr. vasile Avram, prof.dr. Radu Marsanu, prof.dr. Gabriel Zamfir, conf.dr. Mihaela Muntean, conf.dr. Paul Pocatilu, conf.dr. Adriana Reveiu, lect.dr. Felician Alecu, lect.dr. Dragos Vespan, asist.dr. Alina Ion.
    Adancirea specializarii in cadrul unor subcolective ale catedrei de Informatica Economica a permis aprofundarea unor domenii astfel incat programele analitice sa atinga elemente de finete, necesare absolventului nostru, astfel incat perioada de acomodare cu noul loc de munca dupa terminarea facultatii sa fie minima.
    Astfel, colectivul de baze de adte coordonat de profesorul Ion Lungu are in componenta pe prof.dr. Manole Velicanu, prof.dr. Adina Uta, conf.dr. Iulian Intorsureanu, lect.dr. Anca Andreescu, lect.dr. Adela Bara, lect.dr. Razvan Bologa, lect.dr. Ramona Bologa, lect.dr. Vlad Diaconita, asist.dr. Iuliana Botha, asist.dr. Anda Velicanu, asist.dr. Alexandra Florea.
    Colectivul de programare avansata coordonat de profesorul Ion Smeureanu, are in componenta pe prof.dr. Marian dardala, prof.dr. Ion Ivan, prof.dr. Ioan Odagescu, conf.dr. Felix Furtuna, lect.dr. Alexandru Barbulescu, asist.dr. Cristian Amancei, aist.dr. Cristian Ciurea, asist.dr. Mihai Doinea, lect.dr. Catalin Boja, lect.dr. Cristian Toma, asist.dr. Liviu Cotfas.
    Colectivul de programarea calculatoarelor coorodnat de profesorul Bogdan Ghilic-Micu are in componenta pe prof.dr. Ion Gh. Rosca, prof.dr. catalina Cocianu, prof.dr. Marian Stoica, conf.dr. Cristian Uscatu, lect.dr. Lorena Batagan, lect.dr. Marius Popa, lect.dr. Marinela Mircea, lect.dr. Codrin Nisioiu, asist. dr. Catalin Silvestru.
    Colectivul de calculatoare si sisteme de operare coordonat de profesoara Floarea nastase, are in componenta pe prof.dr. Adrian vasilescu, prof.dr. razvan Zota, conf.dr. carmen Timofte, lect.dr. Radu Constantinescu, aists.dr. Iuliana Dorobat, asist.dr. Iulian nemedi, asist.dr. Andrei Toma.
    In departamentul de Informatica si Cibernetica Economica functioneaza o cursurile de master:

  • Securitate informatica
  • Informatica economica
  • Baze de date
  • Afaceri electronice
  • Managementul informatizat al proiectelor
  • SIMPRE

    In departamentul de informatica economica, incepand cu anul 1993 se organizeaza CONFERINTA INTERNATIONALA DE INFORMATICA ECONOMICA, iar incepand cu anul 1997 se publica revista INFORMATICA ECONOMICA indexata in baze de date internationala si catalogata B+ in ierarhia CNCSIS.
    Dupa Revolutiea din Decembrie 1989 toata lumea s-a mobilizat pentru a publica materiale didactice in vederea acoperirii tuturor disciplinelor cu cursuri si culegeri de probleme, lucru care a reusit pe deplin.
    Daca in anul universitar 2000 - 2001 s-a adoptat un plan de invatamant pentru 5 ani la sectia de informatica economica, in anul universitar 1997 - 1998 s-a trecul la invatamantul de informatica cu durata de 4 ani, iar in anul universitar 2005 - 2006 s-a trecut conform programului Bologna la invatamantul de 3 ani pentru ciclul de licenta.
    Pe durata celor 3 ani ai studiilor de la licenta sunt incluse discipline care asigura atat pregatirea de specialitate de informatica, dar si pregatirea fundamentala economica.
    In anul intai de studii se fac disciplinele:economie, algebra, statistica, bazele informaticii, analiza matematica, bazele programarii calculatoarelor, sisteme de operare, cercetari operationale,contabilitate, drept, limba straina, sport.
    In anul al doilea de studii se fac disciplinele:algoritmi in programare, baze de date, teoria probabilitatilor si statistica matematica, sistemul national de conturi, audit financiar,geopolitici, relatii publice, antreprenoriat, servicii si configurarea calculatoarelor, economie regionala, istoriea economiei,management, marketing, programarea calculatoarelor, DBMS Oracle, statistica populatiei, finantele corporatiei, moneda, tehnologii web, competitie si competitivitate, cercetari operationale avansate, limba straina.
    In anul al treilea de studii se fac disciplinele:econometrie, sisteme informationale, programare orientata obiect, structuri de date, multimedia, sondaje statistice, economia informatiei, teoria deciziei, economie internationala, programarea aplicatiilor Windows, sociologie, retele de calculatoare, microeconomie, macroeconomie, practica in productie.
    Ciclul de trei ani se incheie cu sustinerea unei lucrari de licenta.